Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lotta Frenssen, vd Elmia AB. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Fortsatt tufft läge för mässbolaget Elmia

Uppdaterad
Publicerad

Coronarestriktionerna som förbjuder större evenemang har lett till att intäkterna för mässarrangören Elmia nästan helt har uteblivit.
– Vi måste titta på våra fasta kostnader och vi måste öka våra intäkter, säger bolagets vd Lotta Frenssen.

Det kommunägda mässbolaget Elmia AB har de senaste åren omsatt runt en kvarts miljard kronor per år. Efter det att coronapandemin slog till och restriktioner mot större folksamlingar infördes i mars har bolaget tvingats ställa in alla större mässor.

Det har inneburit att större delen av intäkterna har försvunnit och bland de 80-talet anställda är en stor andel permitterade i olika grad. I tisdags tvingades företaget att inleda processen att varsla ett 20-tal av sina anställda. Och osäkerheten är fortsatt stor eftersom ingen vet när Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande större sammankomster ändras.

– Jag hoppas ju att restriktionerna ska ändras snart, säger Lotta Frenssen.

Skrev debattartikel med chefskollegor

Hon och hennes kollegor på Svenska Mässan och Stockholmsmässan skrev i maj en debattartikel där de tyckte att mässorna borde öppnas upp igen eftersom deras verksamhet kan jämföras med varuhus och köpcentrum och att de kan vidta samma åtgärder för att begränsa smittspridning. Men någon förändring har inte skett och under sensommaren och hösten har de större mässorna redan ställts in. Hästtävlingarna i månadsskiftet oktober-november var det senaste stora evenemanget som har fått ställas in.

– Vi får se hur det blir för dem, de kan ha lite kortare framförhållning, säger Lotta Frenssen.

Under tiden försöker hon och övriga anställda på Elmia AB att fylla lokalerna med mindre event och annan typ av verksamhet. De erbjuder också en studio med kameror för digitala möten över nätet.

– Vi måste försöka ställa om och hitta nya intäktsmöjligheter.

Du verkar vara självsäker på att ni ska ta er igenom detta. Finns det dagar då du har misströstat om framtiden?

– Timmar kanske, inte dagar. Jag har varit med om tillräckligt många konstiga saker genom åren, så jag är säker på att vi ska klara oss igenom det här också, säger Lotta Frenssen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet