Oskar har inte gett upp hoppet om att spela igen Foto: SVT

Cancern stoppade hans fotbollskarriär

Publicerad

Fotbollsspelaren Oskar Molin var 19 år och hade precis kommit från Gnosjö för att träna och spela i IFK Värnamo när han fick besked att han hade cancer. Nu är han tillbaka på fotbollsplanen – men inte som spelare ...

– Att bli fotbollsproffs är ju något som alla killar som springer ute på den gröna gräsmattan drömmer om. Och det började bra för min del, jag kom till Värnamo och fick direkt chansen att träna med A-truppen, men det började göra ont i benet på direkten, säger Oskar Molin.

Elakartad cancer

Värken i benet släppte inte trots smärtstillande tabletter och träningen i Värnamo gick tungt. Till slut, när han åkte in för akut vård upptäcktes vissa cellförändringar, som läkarna först inte trodde var så allvarliga, men senare fick han besked om att han hade elakartad cancer inne i lårbenet.

– Tanken som alla får när man hör ordet cancer är väl att man ska dö och det trodde jag också. Men läkaren sa att han skulle kunna bota mig. Det hörde jag inte då, antagligen för att jag var i chock, men mamma och pappa hörde de orden. Och det var dem vi klamrade vi oss fast vid i efterhand, menar Oskar Molin.

Lårbenet opererades ut för strålbehandling

En mycket speciell operation genomfördes – den del av lårbenet med cancer tas opereras ut ur kroppen för intensiv strålning mot cancern. Något han själv fått höra att han var första patient i Sverige att genomgå. Under tiden fick han själv 12 cellgiftsbehandlingar.

Foto: Gabriel Djärf/SVT

– Jag hade siktet att jag skulle kunna spela fotboll igen och det hjälpte mig igenom helvetet, förklarar Oskar.

Cancern var inkapslad enbart i benet och hade inte spridit sig i kroppen. Det strålade lårbenet kunde opereras tillbaka och hittills har det fungerat att gå på, men inte att springa eller träna hårt med.

Lagledare i moderklubben

Istället har han nu, medan efterbehandling fortfarande pågår, börjat sitt nya uppdrag som lagledare i moderklubbens, Gnosjö If, A-lag.

– Det kändes som rätt steg att ta. Man känner ju alltid lite extra för moderklubben och sen är ju Gnosjö hemma för mig. Det kändes helt rätt, menar Oskar Molin, som nu är lagledare i Gnosjö IF.

– Jag vill lära mig så mycket som möjligt och här är bästa stället att lära sig för mig just nu, säger han.

Skulle det kunna vara en alternativ karriär att vara tränare i elitlag istället för elitspelare?

– Absolut, det hade varit kul. Samtidigt är det svårt att se sig som en tränare när man egentligen vill vara spelare, menar Oskar.

Foto: Gabriel Djärf/SVT

Är det en sorg att du inte kunna spela eller vad känner du?

– Ja, det är självklart att man tänker på det och man är ledsen att inte kunna spela med sina polare.

Vill kunna spela fotboll igen

Oskar är fortfarande sjukskriven, men söker jobb och funderar på utbildning, kanske något inom idrott. Men tanken att spela fotboll igen har han inte helt gett upp.

Tror du att du kan återuppta en spelarkarriär?

– Jag hoppas och drömmer om det, fortfarande iallafall. Jag tror inte att jag kan komma tillbaka på samma nivå, men att få springa ut på planen med bollen vid fötterna är iallafall målet.

Har du lärt dig något av sjukdomen?

– Jag har blivit starkare som människa och större som människa. Jag vill försöka ta med mig det jag har gått igenom och kanske kunna lära andra något också, säger Oskar Molin.

Foto: Gabriel Djärf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.