Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan kan du se norrskenshowen som fotografen Alin Popescu från Värnamo fångade natten till måndagen. Foto: Alin Popepscu

Fotografen Alin från Värnamo fångade norrskenet

Uppdaterad
Publicerad

Värnamofotografen Alin Popescu fick under natten till måndag uppleva det norrsken som många skriver om i sociala medier idag. Det är inte ofta norrsken syns över de södra delarna av Sverige men det skedde alltså under söndagen och ska ha varit kraftigt.

– Det här var det största jag sett och det höll på länge, mer än två timmar, säger Alin Popescu.

Det var tack vare Facebookgruppen ”Norrskensverige Bilder” som han fick vetskap om att det var god chans att se norrsken i närheten av Värnamo under söndagskvällen. Totalt har sidan fått ta emot 2400 rapporter bara under det senaste dygnet.

”Fjärde gången i Värnamo”

Eftersom Alin Popescu är särskilt intresserad av naturfenomenet tog han sig till Kärda en bit utanför Värnamo. Han fick vänta några timmar men vid 22-tiden var det bara att njuta av synen säger han:

– Det var ren magi. Man blir imponerad och det här var krafigt.

Alin Popescu berättar att han även varit i Kiruna för att beskåda norrsken, men att det inte gav någon utdelning.

– Jag har varit där två gånger men då har jag inte sett något. Det här var fjärde gången jag såg ett norrsken här i Värnamo faktiskt.

Att norrsken syns i södra Sverige kan bero på något som kallas för koronahål, vilket är ett slags svalare område på solen där det strömmar ut mycket plasma.

Enligt SVT:s meteorologer finns det en ny chans att se norrsken under måndagskvällen.

Se bilder från Värnamo i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.