Ovanliga fenomenet – norrsken över södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Senaste dygnet har flera personer i södra Sverige fångat något så ovanligt som norrsken över natthimlen. Bilder och vittnesmål har kommit från Skåne, Blekinge, Småland och Jönköping.

Martin Friberg i Växjö berättar att han var oförberedd på att fenomenet skulle dyka upp.

– En polare från Stockholm skickade bilder att det gick att se där, så tänkte att då kanske det går att se här också, säger Martin Friberg.

Han var snabbt upp med kameran och fångade en timelapse på norrskenet över Växjö.

Se klippet ovan.

Sågs även i Skåne, Blekinge och Jönköping

När Elisabeth Linde i Margretetorp mellan Ängelholm och Båstad läste om att man kunde se norrsken i Skåne tog det inte lång tid innan hon stod ute och blickade upp mot himeln.

– Jag spanade mot norr och fick se ett grönt skimmer. Det var en total överraskning och hela familjen var engagerad och uppspelta över att få se norrsken, berättar hon för SVT.

Elisabeth Linde fick se norrskenet i Margretetorp, mellan Ängelholm och Båstad. Foto: Elisabeth Linde,

Vittnesmål om norrskenet har även kommit från Blekinge och Jönköping.

Robert Månsson stod på norra Ytterön i Karlskrona och fångade med mobilkameran:

– Det ser bättre ut på bilderna än i verkligheten, berättar Robert Månsson som med mobilkameran lyckades fånga norrskenet från norra Ytterön i Karlskrona. Foto: Robert Månsson

I Jönköping lyckades Tobias Lagerqvist ta en bild där norrskenet syns tydligt över staden:

Norrskenet över Jönköping. Foto: Tobias Lagerqvist

Ovanligt i södra Sverige

Det är relativt ovanligt att norrsken syns så pass långt söderut. Störst chans att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. En anledning till att norrskenet gick att se så långt söderut kan bero på något som kallas koronahål.

-Jag tror att det hänger ihop med att jorden befinner sig i en plasmaström från ett koronahål på solen just nu säger Urban Brändström, rymdfysiker på institutet för rymdfysik i Kiruna, till GP.

Koronahål är svalare områden på solen där det strömmar ut mycket plasma, det vill säga solvindspartiklar.

Ny chans på söndag

För att se norrskenet måste det vara mörkt, och dessutom klart väder eftersom molnen ligger på en mycket lägre höjd än norrskenet och kan skymma sikten.

Norrsken uppstår när solen får utbrott och solvind med laddade partiklar kastas ut. När partiklarna träffar jordens atmosfär krockar de med atomer och molekyler som fångas in av jordens magnetfält och styrs mot jordens poler. Det är därför norrsken ofta syns i norra Sverige.

När solaktiviteten är extra hög blir även norrskenet kraftigare och kan också ses längre söderut.

Enligt tillgängliga prognoser kring norrsken ser det ut att finnas nya chanser natten till söndagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.