Foto: Länsstyrelsen

Främmande växtart sprider sig i Vetlanda – hotar den naturliga floran

Uppdaterad
Publicerad

Den främmande växtarten skunkkalla sprider sig nu aggressivt i Vetlanda kommun och hotar den naturliga floran. Nu arbetar Länsstyrelsen intensivt för att utrotat arten.

Gul skunkkalla kommer ursprungligen från Nordamerika och har troligen förts in som trädgårdsväxt. Växten är en av 49 arter som EU har satt upp på sin lista över invasiva främmande arter som ska utrotas.

Gul skunkkalla Foto: Länsstyrelsen

– Problemen med invasiva främmande arter i Sverige ökar. I Sveriges natur finns idag över 2000 främmande arter och drygt 400 av dessa räknas som invasiva. Många av dessa orsakar stora skador och kostnader i form av årlig bekämpning.

– Därför är det viktigt att vi gör krafttag för att bli av med en art som skunkkalla som sprider sig snabbt, skriver Linda Griffiths, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Foto: Länsstyrelsen

Länsstyrelsen genomför nu tillsammans med Vetlanda kommun insatser vid Ädelfors och Bladekulla för att utrota arten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer