Johan Karlsson på friluftsfrämjandet varnar för att isarna kommer bli svagare nu när det är varmare ute. Foto: Ebba Öberg SVT

Friluftsfrämjandet varnar för luriga isar

Publicerad

Den senaste tidens kyla har gjort att många gett sig ut på isarna i länet. Men nu har vädret slagit om och mer mildväder är att vänta. Detta gör att isarna snabbt kan försämras.

– Man måste bedöma isen varje gång man går ut varje dag, säger Johan Karlsson, friluftsfrämjandet i Jönköping.

Coronapandemin är en anledning till att intresset för att bege sig ut på isarna har ökat. Det innebär också att fler oerfarna befinner sig på isarna. Friluftsfrämjandet i Jönköping varnar för att isarna är lömska.

– Nu när det är plusgrader så blir ytan mjukare och isen tappar bärighet, säger Johan Karlsson.

Saker som påverkar isen

Plusgrader är så klart en faktor som påverkar isarna negativt. Men även nederbörd och vind kan ställa till det.

När man är ute på isen är det bra att undvika uddar och sund, liksom in- och utlopp där isen kan vara mycket tunnare. När vårsolen börjar komma fram kan också isarna snabbt smälta.

– Det kan vara 15 centimeter tjock is på morgonen, och sen kan den vara helt obrukbar redan vid lunch. Det kan gå så snabbt, säger Johan Karlsson.

Viktigt med sällskap

Det gäller att ha utrustning och kunskap när man går ut på isen. Men är man oerfaren och inte har rätt grejer är sällskap det viktigaste att ha med sig.

I klippet ovan visar Johan Karlsson vad man ska tänka på när man beger sig ut på isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.