Foto: Pontus Lundahl / TT

Fritt fram att vattna i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Även om behovet att vattna just nu inte är så stort, är det i alla fall från och med i morgon fredag, fritt fram att använda vatten till rabatter och gräsmattor i Nässjö kommun. Bevattningsförbudet har gett effekt och behövs inte längre.

Efter de senaste dagarnas regnande är det kanske inte så många blomsterrabatter som törstar efter att få vattnas. Men nu är det i alla fall åter tillåtet att fritt använda det kommunala vattnet i Nässjö kommun.

– Vi ser att bevattningsförbudet har gett effekt. Sedan det infördes i juni har vi gemensamt minskat vår vattenförbrukning med cirka 15 % jämfört med motsvarande period de senaste två åren,säger Helena Klint, chef för VA på Nässjö Affärsverk (NAV) i ett uttalande.

Normal vattennivå i sjöar

Enligt NAV innebär en 15-procentig minskning under sommarperioden cirka 750 000 liter per dygn. Det är lika mycket som den sammanlagda dygnsförbrukningen i Bodafort och Forserum.

Och att bevattningsförbudet nu upphör beror delvis på att växtsäsongen går mot sitt slut och att det regn som faller istället sugs upp av jorden. Dessutom är vattennivåerna i sjöarna, enligt NAV, i stort sett normala.

Men trots att bevattningsförbudet nu upphör och att vi går en regnig höst tillmötes, uppmanar Helena Klint till fortsatt medvetenhet.

– Grundvattennivåerna är fortfarande låga så vi måste fortsätta att vara sparsamma med vårt dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.