Frukt och grönsaker kan bli dyrare framöver säger biträdande butikschefen Johanna Sandström. Foto: Fredrik Weibull/ SVT

Frukt och grönsaker kan bli dyrare framöver

Uppdaterad
Publicerad

På grund av coronaviruset har priserna på frukt och grönsaker ökat något i butikerna. Och det kan bli större prisökningar framöver.

– Vi märker på vissa artiklar att priserna har gått upp, säger Johanna Sandström som är biträdande butikschef på Coop.

Som läget är nu har priset på frukt och grönsaker ökat något. Men om läget inte förändras inom kort kan det bli en större prisökning.

– De uppgifterna vi får från Coop centralt så kommer det att komma prisjusteringar framöver. Framför allt beror det på att det tar längre tid att få hit varorna, sedan kan det bli brist på vissa varor eftersom de inte har någon som plockar frukten eller grönsakerna, säger Johanna Sandström.

Corona Jönköping

Vad är det för frukter och grönsaker som det kan bli brist på?

– Innan den svenska produktionen kommer igång kan det bli brist på isbergssallad, gurka, tomater, apelsiner och äpplen, säger hon.

Priserna kan öka kraftigt

Om coronaviruset fortsätter att sprida sig framöver och länderna fortsätter med stängda gränser. Vad händer med priserna då?

– Då blir det brist på det som vi inte kan odla i Sverige såsom exotiska frukter och grönsaker. Och det vi får hit kommer kosta mycket mer. Vi får ju ta hem varorna till det priset som blir och sedan är det ju upp till kunderna om de vill betala eller ej.

En av kunderna i butiken som handlade frukt och grönsaker var Desiree Jonsson Suoniemi och hon har märkt av prisökningen.

– Jag tycker att det är tråkigt att priserna gått upp eftersom det är viktig att äta mycket frukt och grönsaker, säger hon.

Desiree Jonsson Suoniemi har märkt av prisökningen på frukt och grönsaker. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet