När vi går till mataffären är vi vana vid att se mycket frukt och mycket grönsaker. Men det är något som kan förändras framöver på grund av coronaviruset.
En stor del av frukten och grönsakerna importeras till Sverige. Många av de länder där frukten och grönsakerna odlas är beroende av gästarbetare i produktionen. När många länder har stängt sina gränser kan det innebära att det blir brist eller att vissa varor försvinner helt.
– Vi handlar tills största delen av EU-länderna när det gäller frukt och grönsaker, framför allt Medelhavsländerna. Om de inte kan få fram varorna, eller plocka sina frukter, så kan det bli brist, säger Håkan Henrikson som är näringslivschef på Jordbruksverket.
Brist även på svenska matvaror
Det kan även bli brist på maten som produceras i Sverige eftersom lantbrukarna är beroende av flera produkter för att kunna leverera mat.
– Vi är inte självförsörjande i Sverige. Vi behöver insatsvaror till nästan alla produktion. Drivmedel till traktorer som används inom lantbruk och trädgård är ett sådant exempel. Sedan är det växtskyddsmedel, hangödsel men även tekniska komponenter, säger Henrikson.
Hur blir det med den vegetariska maten?
– Det kan ju bli en större brist. Vi producerar ganska lite vegetariska proteinvaror såsom bönor och ärtor och det lilla som vi producerar måste oftast processas i andra länder, säger Håkan Henrikson.