Arkivbild. Sex patienter får intensivvård i andra regioner vilket är ovanligt många. Foto: Isabell Höjman / TT

Fullt på IVA i Jönköpings län – ovanligt många vårdas i annan region

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det fullt på intensivvårdsavdelningarna på de tre sjukhusen i Jönköpings län. Sex patienter får vård i grannregionerna, vilket är ovanligt många, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

14 patienter vårdas på IVA, vilket egentligen är en mer än det finns plats för. Av dessa har fem covid-19, så den höga belastningen beror inte endast på coronaviruset.

– Det är en mix av olika infektioner och annat som gör att det just nu är fullt på enheterna, säger Mats Bojestig.

Sex patienter intensivvårdas i region Linköping, Kronoberg och Kalmar, vilket P4 Jönköping var först med att berätta.

– Det händer att vi tar hjälp av andra regioner men det här är ovanligt många.

Beredskap för covid-IVA

Och det finns en oro för vad som händer efter julhelgen om exempelvis antalet covidpatienter som behöver intensivvård ökar. Det finns en beredskap för att öppna en covidintensiv i större skala, men då krävs mer personal.

– Det är bekymmersamt, för personalen behöver sin ledighet. Det kan också betyda att vi behöver ta ner planerad operationsverksamhet.

Mats Bojestig säger att regionen har skickat ut en förfrågan till totalt 5 000 sjuksköterskor och undersköterskor hur man ser på att jobba extra vid behov. Endast 50 har anmält sig.

Hur ser du på den siffran?

– Det är bra. Vi är glada för varje person som kan tänka sig.

Men räcker det?

– Nej, det gör det inte. Bästa sättet att förhindra en sådan situation är fortfarande att alla vaccinerar sig, säger Mats Bojestig.

Fotnot: I en tidigare version av texten var siffran över intensivvårdspatienter med covid-19 tre. Siffran har under dagen justerats upp av Region Jönköpings län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer