Foto: SVT/TT

Fusket på Högskolan har dubblerats på tre år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet studenter som fuskar under sin utbildning ökar kraftigt på högskolan i Jönköping, det visar siffror från statliga Universitetskanslerämbetet (UKÄ)

Förra året var det 1326 studenter som varnades eller stängdes av för fusk vid landets universitet och högskolor. Det är en ökning med 51 procent de senaste tre åren. Vanligast är att studenter har plagierat någon annans arbete genom att skriva av eller använda delar av redan skrivna uppsatser eller artiklar.

Näst vanligast är att man använt fusklappar eller något annat otillåtet hjälpmedel vid en tenta.

Trenden ser likadan ut på Högskolan i Jönköping. Förra året kom det in 105 anmälningar om fusk till Diciplin- och avskiljningsnämnden på Jönköping University, det visar siffror som Jönköpings-Posten tagit del av. Det kan jämföras med 56 anmälningar tre år tidigare, alltså nästen en fördubbling.

Olika orsaker bakom ökningen

Anledningen till det ökade fusket är flera.

– Troligen är det en kombination av att metoderna för att upptäcka det har blivit bättre, samtidigt som studenterna möjlighet att komma åt texter är större. Jag tror också att många har svårt med definitionen av vad som är fusk, vilket kan ha kulturella skillnader, säger Marie Öhman som är vd vid Högskolan för lärande och kommunikation till Jönköpings-Posten.

En student som fuskar riskerar en varning eller avstängning i upp till sex månader.

Tidigare i år avslöjades en större liga som hjälpte studenter att fuska på högskoleprovet, se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.