Marie Andersson som är områdeschef på socialförvaltningen på Jönköpings kommun menar att ett stort arbete med integration väntar. Foto: SVT/Arkivbild

Fyra år sedan flyktingströmmen: ”Ett ständigt pågående arbete”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fyra år sedan som den stora flyktingströmmen kom och ställde höga krav på länets kommuner. Även om arbetet med att hitta boende till alla som kommer hit har lugnat sig är det nu integrationen som är den största utmaningen.

Många av länets kommuner blev tagna på sängen när de blev tilldelade flyktingar att hitta boende till.

– Det var ju ingen som var förberedd men jag tycker vi klarade det med bravur, säger Marie Andersson som är områdeschef på socialförvaltningen på Jönköpings kommun.

Sverige möts: Invandring

”Stora arbetet kvarstår”

Under 2015 kom totalt nästan 163 000 personer som sökte asyl i Sverige och drygt 1 500 av dem hamnade i Jönköpings kommun. Som mest hade kommunen 16 boenden på olika platser i kommunen. Vid årsskiftet beräknas ett boende finnas kvar och kommunen förväntas ansvara för omkring 130 personer.

– Det stora arbetet kvarstår, att verka för god integration. Det är inget vi kommer kunna sätta punkt för utan det är ett ständigt pågående arbete, menar hon.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet