Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Jönköpings län kan beordra skyddsarbete vid akuta situationer. I klippet hör du hur kommunen ser på skyddsarbete. Foto: SVT

Fyra dagar innan blockaden – kommunen ger lugnande besked

Publicerad

På måndag kan övertidsblockaden börja gälla även anställda i Jönköpings kommun. Socialförvaltningen, med 260 sjuksköterskor, kan då beröras mest. Men i dagsläget är kommunen inte orolig för att vården ska påverkas.

I klippet ovan hör du varför kommunen inte är orolig i dagsläget.

Jönköpings kommun är kortsiktigt inte orolig för att de som exempelvis har hemsjukvård kommer påverkas om en övertidsblockad träder i kraft. Men om blockaden blir långvarig kan vårdtagarna märka av en skillnad.

–Då kan det bli så att man i hemsjukvården kommer möta fler sjuksköterskor än i vanliga fall, säger Charlotte Karlsson, HR-direktör i Jönköpings kommun.

Blockaden mot mertid, övertid och nyanställningar betyder att arbetsgivaren inte kan beordra övertid eller mertid. Inga nya får heller anställas för att övertiden ska kunna ersättas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.