Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Jesper Svefors, infektionsläkare, berätta om de fem nya behandlingarna för covidpatienter i länet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Här är fem nya behandlingar för covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin tog fart i våras visste vårdpersonalen på sjukhusen i Jönköpings län inte hur de skulle behandla covidpatienterna. Idag har vården fem huvudsakliga behandlingar som kan få covidpatienterna att tillfriskna eller lida mindre av sjukdomen.

I klippet hör du Jesper Svefors, infektionsläkare, berätta om de fem nya behandlingarna för covidpatienter i länet.

– Den kliniska känslan är att patienterna förbättras snabbare och vi hoppas att det ska leda till kortare tid på sjukhus och färre som behöver intensivvård med respirator, säger Jesper Svefors, infektionsläkare Länssjukhuset Ryhov.

Han nämner fem konkreta behandlingar som har tillkommit sen i våras då allt var nytt. Bland annat kortisonsprutor som bevisligen minskar dödligheten i covid.

– Det är klart att det ger ett ökat hopp för den som är svårt sjuk att det finns saker som vi kan göra i vården. Sen gäller det att anpassa behandlingarna individuellt och det finns inga garantier att de ger resultat.

Hur ska länsinvånarna tänka angående de här nya behandlingarna?

– Tyvärr kan man inte slappna av. Vi kan inte nog understryka det. De här behandlingarna är inte någon quick fix, säger Jesper Svefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet