Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag fortsätter förhandlingarna i Göta hovrätt i målet om mord på Tove förra hösten. Reporter Ulrica Abrahamsson berättar om vad som ska hända under dagen. Foto: SVT

Fyra rättsläkare hörs i Tovefallet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen fortsätter förhandlingarna i Göta hovrätt i målet om mordet på Tove förra hösten. Inte mindre än fyra rättsläkare ska höras.

Fallet Tove handlar till största del om två saker: hur dog hon och var båda kvinnorna med när hon dog?

Under tisdagen hörs den andra av de två rättsläkare som gjorde obduktionen, Johan Berge. Hans kollega, Aleksandra Lazarevic, vittnade i tingsrättsförhandlingarna och är ett av de förhör som hovrätten redan lyssnat på.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

De har under sommaren lämnat in kompletterande uppgifter, men står fast vid att Tove dog av strypning.

Ifrågasattes tidigt

Dödsorsaken ifrågasattes redan under tingsrättsförhandlingen av 20-åringens advokat Clea Sangborn. Hon har anlitat Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, som säger att det kan stämma att 20-åringen bara hållit en kort stund på Toves hals. Att Tove kan ha dött av aspiration, magsäcksinnehåll sätter sig i luftstrupen, eller av att 20-åringen kommit åt carotis sinus, en punkt som vid tryck påverkar hjärta och medvetandegrad.

Aspiration ovanligt

Men rättsliga rådets Brita Zilg tror inte det stämmer. En ung, frisk person som Tove skulle ha återfått medvetandet direkt när greppet lossades i så fall. Hon skriver också att om det skulle vara aspiration som är dödsorsak, vilket är ovanligt, så måste det finnas tillräcklig mängd magsäcksinnehåll för att luftvägarna ska vara blockerade.

Kallad av försvaret

Det var den tidigare åklagaren Adam Rullman som begärde utlåtandet från Socialstyrelsens rättsliga råd, som består av flera medicinska experter. Som grupp ställer de sig bakom Brita Zilgs utlåtande, men tillägger att insugning av magsäcksinnehåll i luftvägarna kan ha bidragit till dödsfallet. En av de som skrivit under detta, Ingemar Thiblin, är kallad till hovrätten av försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna Tove i Vetlanda hittad död

Mer i ämnet