Den 30 juni är sista dagen att lämna in sedlarna till banken. Foto: TT

Gamla sedlar till ett värde av 3,8 miljarder saknas

Uppdaterad
Publicerad

I dag den 30 juni är det sista dagen för att lämna in de gamla 100- och 500-kronorssedlarna som blev ogiltiga sommaren 2017. Fortfarande saknas 3,8 miljarder kronor. Efter månadsskiftet blir inlösen avgiftsbelagd.

Ett år har gått sedan 100- och 500-kronorssedlarna blev ogiltiga, men det finns fortfarande tolv miljoner 100-kronorssedlar och fem miljoner 500-kronorssedlar ”på drift”. Tillsammans har de ett värde av 3,8 miljarder kronor.

Fram till den 30 juni har det varit möjligt att sätta in sedlarna på bankkontot, men man har inte kunnat betala med dem på ett år.

Efter den 30 juni kommer Riksbanken fortfarande kunna ta emot pengar, men då kommer man behöva betala ut en avgift på 100 kronor.

Måste kunna visa kvitto

– Tips till alla är att snabbt gå hem och titta i sina lådor eller var man nu har sina pengar. Efter den 30 juni är det Riksbanken som får lösa det och då kommer det kosta en avgift, säger Karin Jönsson, privatmarknadschef vid Handelsbanken i Jönköping.

Bankerna och Riksbanken följer penningtvättslagen, vilket innebär att man måste kunna berätta var pengarna kommer från. Det innebär att man ska kunna visa kvitton, avtal eller fakturor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer