Kristoffer Axel, biträdande lokalpolisområdeschef i Värnamo, säger att gängkonflikten trappats ner pga polisens fokus på de kriminella gängen sedan förra vintern. Foto: SVT

Gängkonflikten i Värnamo under kontroll efter förra vinterns skjutningar

Uppdaterad
Publicerad

På måndag börjar rättegången i hovrätten mot de fyra män som misstänks för drive-by-skjutningen i Värnamo i januari förra året. Sedan dess har det dock blivit lugnare i den gängkonflikt som orsakade skjutningarna och sprängdåden förra vintern.

Ett flertal allvarliga våldsdåd skedde förra vintern i Värnamo. Två rivaliserande kriminella gäng, varav det ena med kopplingar till Bandidos, gav sig på varandra. Konflikten kulminerade med den spektakulära skottlossningen på Malmövägen den 10 januari där personer i två bilar sköt mot en tredje bil. Sedan dess har det dock varit lugnt i Värnamo.

– Vissa av personerna i de här gängen bor kvar i området men vi har jobbat hårt med att vara synliga och även gjort många tillslag gällande narkotika och vapen för att få stopp på konflikten, säger Kristoffer Axell, biträdande lokalpolisområdeschef i Värnamo.

Kristoffer betonar att polisen följer personerna i de här kriminella nätverken nära för att vara beredda om konflikten skulle blåsa upp igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet