Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Janne Kunnari, säkerhetssamordnare på Region Jönköpings län, berätta hur regionen agerar efter hotet mot en vårdanställd. Foto: Thomas Johansson/TT

Gängkriminell hotade vårdpersonal – så agerar regionen

Publicerad

Nyligen blev en vårdanställd på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping slagen och hotad av en patient, som enligt vårdpersonalen är en känd gängkriminell person.

Regionen ser nu över sina rutiner.

I klippet ovan berättar säkerhetssamordnare Janne Kunnari om hur regionen kommer att agera framåt med anledning av händelsen.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket var det i början på juni som den vårdanställde blev hotad och slagen av en patient på Länssjukhuset Ryhov. Enligt anmälan kom patienten från iva till vårdavdelningen, där vårdpersonal bevakade patienten under natten.

Hotade att misshandla familjen

När patienten skulle vändas på grund av trycksår, slog patienten till den vårdanställde. Patienten fortsatte under natten att hota den vårdanställde och säga att hen ska slå in näsan på personen, skicka en kompis som ska misshandla den vårdanställde och att hen ska misshandla den vårdanställdes familj.

”Patienten är gängkriminell”

I anmälan beskrivs att patienten är gängkriminell och känd av polis och kriminalvård, samt har suttit i fängelse de senaste månaderna. Den vårdanställde framför i anmälan att det inte gjordes någon riskanalys innan patienten kom till avdelningen.

– Vi kommer att göra en internutredning av händelsen och se om det finns något vi kunde gjort annorlunda, säger Janne Kunnari, säkerhetssamordnare Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.