Foto: SVT

Gav fel läkemedel – patienten slutade andas

Publicerad

En patient vid Värnamo sjukhus gavs fel läkemedel, något som slutade med att patienten förlorade medvetandet och slutade andas.

En lex-Maria-anmälan har gjorts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sedan en patient på Värnamo sjukhus, inför en narkos, gavs fel läkemedel. Strax efter att man gett den första injektionen som skulle minska salivproduktionen hos patienten så tappade hen medvetandet och slutade andas.

Ganska snabbt insåg sjukvårdspersonalen att man förväxlat ordningen på läkemedel som skulle ges till patienten. Patienten hade fått ett muskelavslappnande medel först istället för sist, något som ska ha orsakat reaktionen.

Händelsen ska enligt anmälan ha orsakat en psykisk påfrestning hos patienten som fortfarande mår dåligt av det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.