Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gänget bakom UF-succén Collect to Recycle försöker nu få sitt företag att flyga. Foto: SVT

Gjorde succé med UF-företaget – driver det vidare efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

De vann både SM-guld, SM-silver och olika regionala priser med sitt UF-företag Collect to recycle och de fick även sitt sopkärl sålt till flera kommuner. Nu driver Stina Kammerlind, Jonatan Fotsjö och Mikaela Andersson vidare samma affärsidé genom ett aktiebolag.

Än så länge har företaget inte varit så lönsamt för trion, då de fortfarande befinner sig i en uppstartsfas. Produkten de säljer är ett kärl där flaskor och burkar kan lämnas och sedan plockas upp av personer i behov av panten.

– Under UF-året ville vi göra en produkt som hjälpte människan och miljön, vi ville göra skillnad i samhället. Så det här är då uppsatt på offentliga platser i städer. Om man går på stan och har en burk eller flaska kan man lägga i den här, så att de som i vanliga fall skulle leta i en soptunna då kan plocka ut den ur kärlet på ett riskfritt och hygieniskt sätt, säger Stina Kammerlind, försäljningschef på Ecollecta AB.

Driver idén vidare

UF-företaget prisades från flera håll och kanter. På en regional mässa på Elmia vann de tre guld och tre silver. På SM vann de kategorin årets ekologiskt hållbara UF-företag och kom tvåa i årets vara. Nu driver de alltså vidare samma affärsidé i formen av Ecollecta AB.

– Det är väldigt mycket mer jobb, men det är väldigt roligt, så vi kämpar på med samma återvinningstänk och hållbarhetstänk, säger Stina Kammerlind.

Se mer i klippet ovan.

Fakta UF-Företag

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Källa: Ung Företagsamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.