Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karolina Borg hur elevers motivation påverkas av UF-företag och hur de vill förändra företagandet i länet. Foto: Jessica Gow/TT

Ny forskning: UF-företag ökar elevernas motivation i skolan

Publicerad

Var tredje gymnasieelev i årskurs tre driver ett UF-företag i Jönköpings län, enligt Karolina Borg, Ung Företagsamhets region chef i Jönköpings län. I vissa kommuner ligger siffran på varannan elev. Nu visar pågående forskning att de elever som driver UF-företag generellt blir mer motiverade i skolan.

Hör mer om hur UF-företagandet påverkar elevernas motivation i klippet ovan.

Det stora intresset för att driva UF-företag menar Karolina Borg beror på att intresset för entreprenörskap är stort.

– Det är både hos eleverna, som kan välja det på individuellt val. Men det krävs också att skolledare, rektorer och kommunen är intresserade av att erbjuda sina ungdomar den här möjligheten, säger hon.

Under de senaste åren har Karolina Borg sett flera trender i vilka produkter elevernas företag producerar. I efterdyningarna av pandemin låg handspriten i fokus. I fjol, när elpriserna var höga, gjorde många produkter kring ved.

Kan bli bättre

– Elever är så duktiga på att år från år plocka upp affärsmöjligheter. Nu håller UF-företagen fortfarande på att registrera sig, men en sak jag kan se är att det är mycket från ungdomar till ungdomar. Till exempel finns det en kille i Vetlanda som driver en podd där han förklarar politik på ungdomars vis för ungdomar, fortsätter Karolina Borg.

Hur vanligt är det att man fortsätter driva företag om man är UF-företagare?

Inte tillräckligt vanligt. Det är klart att de finns, men nyföretagandet i Jönköpings län är lågt. Vi sticker ut i statistiken med låg nyföretagsamhet, så där behöver det göras mer.

Fakta UF-Företag

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Källa: Ung Företagsamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.