Martha Wägeus är inte den enda som gläds åt beslutet. Boende har även skrivit till SVT och uttryckt sin glädje. Foto: SVT

Glädje över beslut att stoppa stugby vid Viks strand

Uppdaterad
Publicerad

Boende i området och personer som har engagerat sig mot den planerade stugbyn vid Viks strand gläds nu åt att byggprojektet stoppas.

– Jag tycker det är jättebra, säger Martha Wägeus, som engagerat sig i en inventering av arterna i området.

Första gav Mark- och miljödomstolen boende i området rätt och rev upp detaljplanen. Gislaveds kommun överklagade domen och nu har Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte bevilja kommunen prövningstillstånd.

Både många boende i området och exempelvis Naturskyddsföreningen i Gnosjö har engagerat sig mot den planerade stugbyn.

De kontaktade Martha Wägeus, som tidigare varit föreståndare för Naturum i Store Mosse nationalpark, och hon engagerade sig i att inventera arterna vid Viks strand tillsammans med en biolog.

”Hotspot för mattlummern”

Enligt Martha Wägeus fann de flera lummerarter i området, bland annat mattlummern, och hon uppger att samtliga lummerarter är fridlysta.

– Detta verkar vara lite hotspot för mattlummern och på många ställen hade de blivit förstörda vid en exploatering, säger Martha Wägeus.

Vad tycker du om att byggprojektet nu blivit stoppat?

– Jag blir väldigt glad att rättssamhället fungerar. Här finns fridlysta arter och man hade förstört deras växtplats. Domstolen har tagit fridlysningen på allvar och gett kommunen bakläxa, säger hon.

Kommunalråd delar inte bedömning

Även Mark- och miljödomstolen tog upp skyddsbehovet för mattlummern i sin dom, men Niclas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaved med ansvar för näringslivsfrågor, har uppgett för SVT Nyheter Jönköping att han inte delar domstolens bedömning.

Martha Wägeus reagerar på kommunalrådets uttalande.

– Om man inte bryr sig om hotade arter är det inget problem, men samhället bryr sig eftersom man fridlyst dem, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.