Niclas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaved. Foto: SVT

Striden om Viks strand är över

Publicerad

Flera boende vid Viks strand i Gislaveds kommun har protesterat mot en planerad stugby i området. Domstol gav de boende rätt och nu verkar striden vara över. Nyligen beslutade Mark- och miljööverdomstolen att inte bevilja kommunen prövningstillstånd.

Konflikten blossade upp när en markägare ville upprätta en stugby vid Vikaresjöns västra strand. I planerna ingick bland annat 23 fritidsbostäder, tre permanentboende och flera serviceanläggningar.

Området skulle byggas 20 meter från vattnet och boende i Vik har menat att byggprojektet hotat områdets naturvärden.

Men Gislaveds kommun beslutade 2015 att upphäva strandskyddet och godkänna detaljplanen.

Överklagade detaljplanen

Boende överklagade detaljplanen och slutligen hamnade ärendet hos Mark- och miljödomstolen som förra året gav dem rätt.

Domstolen konstaterade att eftersom den fridlysta växtarten mattlummer finns i området borde Gislaveds kommun ha genomfört en närmare inventering av skyddade arter inom planområdet.

Mark- och miljödomstolen rev upp detaljplanen, men Gislaveds kommun överklagade då domen.

Domen står fast

Nu har Mark- och miljööverdomstolen konstaterat att domen står fast.

– Jag har full respekt för domstolar och då ska man bara rätta sig efter vad en domstol säger, även om jag inte håller med, säger Niclas Palmgren (M), kommunalråd i Gislaved med ansvar för näringslivsfrågor.

Vad håller du inte med om?

– Domstol i lägre instans har tagit ställning till att mattlummern är ett hinder för att göra den här utvecklingen. Det har inte vi sett på det sättet, säger han.

Upp till markägaren

Niclas Palmgren kan i nuläget inte svara på vad som kommer hända med det planerade projektet utan säger att det är upp till markägaren.

– Men om man ska göra projektet så får man inte göra det på det här sättet utan då får det bli på ett annat sätt, säger han.     

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omstridd stugby i Gislaved

Mer i ämnet