Foto: SVT

Överklagar beslut om nytt bostadsområde vid Vikaresjön

Uppdaterad
Publicerad

I april antog kommunfullmäktige i Gislaved detaljplanen för att bygga en stugby vid Vikaresjöns strand. Grannar överklagade till länsstyrelsen som i augusti i år godkände detaljplanen. Nu har grannar överklagat det beslutet till Mark- och miljdomstolen i Växjö.

Det var i juni 2015 som Gislaveds kommun antog detaljplanen för byggandet av en stugby på tio hektar skogsmark vid Vikaresjön. Det är markägaren Leif Einarsson som vill bygga 20 fritidshus och tre permanentbostäder i området. Enligt detalplanen kommer området ligga 20 meter från vattnet.

Detaljplanen fick göras om eftersom kommunen inte gjort en vatten- och avloppsutredning. Den 28 april i år fattade kommunfullmäktige på nytt beslut om att anta detaljplanen. Grannar överklagade det beslutet till länsstyrelsen, men länsstyrelsen godkände detaljplanen den 30 augusti.

Omstridd stugby i Gislaved

Överklagar på nytt

Nu har grannarna överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö. De menar att det inte föreligger några särskilda skäl för att upphäva strandskyddet. Att bevara strandskyddet vid Viks strand väger enligt dem betydligt tyngre än enskilda intressen som vill exploatera området skriver de i sitt överklagande.

Grannarna menar också att den planerade exploateringen av Viks strand kommer att leda till olägenheter för de boende i området i form av sämre möjlighet till rekreation och mer trafik med ökade luftföroreningar och buller. De menar också att VA-utredningen som gjordes av kommunen var bristfällig och att det därför var fel av kommunfullmäktige att anta den i april i år.

Markägaren har stöd

Markägaren Leif Einarsson tycker inte att det finns skäl för den kritiken. Han påpekar att ingen byggnad kommer ligga närmare vattnet än 65 meter. Han säger att mer än hälften av bebyggelsen kommer att ligga utanför det strandskyddade området. Enligt Einarsson finns det dessutom ett stort stöd från många andra som bor i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridd stugby i Gislaved

Mer i ämnet