Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Gömde bomb under en gran i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20- och 30-årsåldern har åtalats för att ha placerat ut, eller försökt gömma en sprängladdning i Värnamo i mars förra året. Männen greps efter en synkroniserad polisrazzia på flera ställen.

Då båda männen har nu åtalats för en rad brott. En av männen är högt uppsatt i Bandidos och har varit misstänkt för inblandning i de allvarliga gängbrotten i Värnamo i vintras. Nu åtalas han tillsammans med en annan man för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse grovt brott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Männen greps sedan polisen gillrat en fälla för dem efter att ha hittat sprängmedel i ett skogsparti i Värnamo kommun. Sprängmedlet var gömt i en termos som lagts under en gran. Behållaren innehöll 375 gram sprängdeg, stubintråd samt en sprängkapsel/tändhatt. Sprängladdningen var komplett men inte apterad.

Hemlig spaning

Polisen börjar spana på fyndplatsen, först med fysisk bevakning och sedan med hemlig kameraövervakning. Någon vecka efter att övervakningen inletts kunde polisen via övervakningskamerorna se hur de båda männen kommer till platsen och letar under den aktuella granen. De försvinner tomhänt därifrån.

I samma område hittade polisen, med hjälp av hund, även narkotika samt en pistol invirat i paket och gömt i naturen. Då båda männen anhölls i sin frånvaro men greps senare vid synkroniserade razzior i deras hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet