Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maj Widäng, Roland Sandahl och Bengt-Åke Isaksson bor nära den gamla fabriken mitt i Annebergs samhälle och undrar vad som finns i den. Foto: Ebba Öberg/SVT

Grannar kritiska till sopfabriken i Anneberg: ”Man undrar vad de döljer”

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste grannarna till den gamla tapetfabriken i Anneberg är kritiska till att fabriken får stå orörd år efter år trots att stora mängder avfall som kan innehålla miljöfarliga ämnen finns där.

Den gamla bruksorten Anneberg utanför Nässjö har haft fabriken som sin stolthet sedan tändstickor började tillverkades där 1867. Sedan dess har även vaxdukar och tapeter tillverkats.

Då dumpades avfall från Think Pink

Men 2013 tog en ny ägare över fabriken för att satsa på återvinningsverksamhet, och det var under hans ägande som sopberget från Think Pink hamnade i lokalerna.

Sopberget i Anneberg

Verksamheten gick i konkurs 2017 och nya ägare tog över lokalerna med de stora skräphögarna i. Det avfallet finns kvar än i dag och det är oklart vad avfallet innehåller.

– Så fort de tog över så bommade de igen ingångarna. Det är konstigt, säger Roland Sandahl som bor granne med fabriken.

I klippet längst upp visar grannarna hur det ser ut vid fabriken.

Oro för skadliga ämnen

Tre grannar som SVT träffar beskriver en oro över vad som egentligen finns där inne och undrar varför det är så hemlighetsfullt. De nämner den brand som rasade i lokalen under den förra ägarens tid och som tvingade alla i området att undvika röken från avfallet.

– Man undrar ju vad de döljer och hur pass skadligt det är, säger Maj Widäng som också bor i närheten.

Enligt kommunen så har de fått prioritera annat genom åren, men säger att de har ganska bra koll på vad som finns där inne.

Grannarna har nu tappat hoppet om att skräpet kommer att köras bort.

– De kan ju inte bara släppa en sådan grej. Jag vet inte om det är obekvämt eller nåt i den stilen, säger Bengt-Åke Isaksson.

Vill inte medverka

SVT har talat med ägarna av fabrikslokalerna som uppger att deras intention är köra bort avfallet men att de inte har ekonomiska möjligheter. De vill starta en ny verksamhet på platsen. Ägarna vill dock inte medverka i en intervju

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Anneberg

Mer i ämnet