I klippet berättar Moa Green om hur hon ser på sin egen hälsa som gravid. Foto: SVT/Linda Mathillas

Gravida Moa: ”Man kanske unnar sig lite mer än man borde”

Publicerad

Moa Green från Jönköping har endast tre veckor kvar till beräknad förlossning. När vi träffar henne kommer hon från ett besök på Rosenlunds vårdcentral. Hon säger att hon tycker det är svårt att leva hälsosamt under graviditeten.

– Jag är mer sugen på det som inte är så nyttigt. Man tänker att det är okej för att man är gravid.

Marie Lindström är barnmorska med 30 års erfarenhet. Att de gravida idag i större utsträckning är överviktiga eller går upp mycket under sin graviditet är något hon och hennes kollegor ofta pratar om.

– När jag började pratade vi inte så mycket med de gravida om det här. Nu väger ju kvinnorna betydligt mer vid inskrivningen än tidgare. Det är bra att man belyser det här för det är så viktigt för både mor och barn, säger hon.

Vi har bra tips och råd

I Sverige och i Jönköpings län är var fjärde kvinna som skrivs in mödravården överviktig men det är inte för sent att göra en livsstilsförändring menar Marie Lindström. Nu jobbar hon och hennes kollegor allt oftare med att ge råd om till exempel mer rörelse i vardagen och vikten av hälsosam mat.

– Små förändringar kan göra väldigt mycket, säger Marie Lindström, barnmorska på Rosenlunds vårdcentral i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.