Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Hilding, grisbonde från Hånger utanför Värnamo, är orolig för att få in smittan till sina grisar. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Grisbonden Axel Hilding om svinpesten: ”Man fick en klump i magen”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det inte var oväntat att den afrikanska svinpesten skulle komma till Sverige förr eller senare – så beskriver grisbonden Axel Hilding från Hånger ändå det hela som en chock. Men han är fast besluten om att hålla smittan borta från sina egna grisar.

I klippet: Hör Axel Hilding, grisbonde, beskriva känslan när svinpesten nu kommit till Sverige.

I Jönköpings län finns ett fåtal grisbönder. De senaste åren har de befarat att den afrikanska svinpesten skulle komma till Sverige, eftersom den redan dykt upp på flera håll i Europa. Därför skyddar de sig noggrant mot att få in smittan.

Axel Hildig driver grisproduktion utanför Värnamo och har ca 500 smågrisar på gården.

– Ärligt talat så har smittan bara varit en korvmacka bort, men det blev ändå en liten chock när jag fick höra att den kommit till Sverige, säger han.

Länsstyrelsen ber allmänheten om hjälp

Länsstyrelsen i Jönköpings län uppmanar alla invånare att omgående rapportera till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, om man stöter på döda vildsvin i naturen. Likaså ber de allmänheten att inte slänga mat i naturen.

– Svinpesten är extremt smittsam och sprids ofta genom livsmedel. Det kan räcka att någon slänger en korvmacka i naturen som ett vildsvin sedan äter upp, så kan smittan spridas, säger Inger Nilsson på Länsstyrelsens smittskyddsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.