Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Söderlind från LRF Trädgård håller i satsningen på att öka kunskapen hos Sveriges odlare. Se mer i klippet ovan Foto: SVT/Linda Mathillas

Sveriges odlare får nu lära sig hantera extremväder

Uppdaterad
Publicerad

För att odlare ska vara redo för framtidens klimat utbildar nu Lantbrukarnas riksförbund grönsaks- och trädgårdsodlare i hur de ska rusta sig för till exempel torka eller mindre snö i framtiden. Marcus Söderlind från Habo, ordförande i LRF Trädgård, som själv driver trädgårdsföretag menar att den här kunskapen är viktig.

– Det här är ett sätt att försöka hjälpa Sveriges odlare att rusta sig för att kunna hantera extremväder. Antingen är det för mycket vatten eller för lite vatten, säger Marcus Söderlind, ordförande i trädgårdsdelegationen på Lantbrukarnas riksförbund.

Många minns säkert sommaren 2018 som var extremt torr och varm och sannolikheten för att vi får liknande somrar i framtiden ökar, enligt SMHI.

Klimatkrisen

Redan nu går det att se att snösäsongen kommer att fortsätta bli kortare och istället blir somrarna längre. Det är något som Marcus Söderlind i Långhult norr om Habo själv märkt. På gården odlar han och hustrun både grönsaker och snittblommor.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet