I klippet ser du hur det såg ut när SVT gick runt med kommunens trafikplanerare Sebastian Wadenborg i centrala Jönköping för att se hur ordningen följs med elsparkcyklarna under premiärdagen. Foto: SVT/Johannes Tolf

Grönt ljus för omdebatterade elsparkcyklar i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Några år efter landets storstäder har nu även Jönköping fått en uthyrare av elsparkcyklar. Transportmedlet har i exempelvis Stockholm varit omtvistat och stundtals hårt kritiserat, då sparkcyklarna dumpats på trottoarer, rabatter och i buskage.

Att hyra elsparkcyklar är nu ett nytt sätt att ta sig fram i Jönköping. Ett bolag har fått tillstånd av Polisen att lansera elsparkcyklar i centrum och under tisdagen syntes flera av fordonen i stan.

- Om de inte sköter hanteringen av elsparkcyklarna enligt våra villkor kan vi kräva att polisen drar tillbaka tillståndet. Vi vill ju inte få det så som vi har hört om i andra städer, säger Sebastian Wadenborg som är trafikplanerare i Jönköpings kommun.

Bolaget som har fått tillstånd i Jönköping får placera ut 110 stycken elsparkcyklar, mellan Bäckalyckan i väster och Rosenlund i öster. Tillståndet gäller under ett år.

Olyckorna har ökat

När uthyrning av elsparkcyklar blev ett fenomen i storstäderna för några år sedan väckte det en hel del reaktioner hos allmänheten. Förutom nedskräpning när de har dumpats har även en hel del olyckor med elsparkcyklar rapporterats. Samtidigt visar en internationell rapport att elsparkscyklister inte löper större risk att drabbas av trafikolyckor än cyklister.

I klippet ser du hur det såg ut när SVT gick runt med Sebastian Wadenborg i centrala Jönköping för att se hur ordningen följdes med elsparkcyklarna under premiärdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.