• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Vilka regler gäller när man kör el-scooter? Foto: SVT

Så får du köra med elsparkcykel

Publicerad

Runt om i Sveriges större städer hittas elsparkcyklar från bland annat Voi, Tier och Lime-S. Vad är det egentligen för regler som gäller när man ska köra dem?

Vad klassas elsparkcyklar som för fordonstyp?

Elsparkcykeln klassas som cykel om den kommer upp i max 20 km/h alternativt max 250 watt. Om en cykel med el-assistans avviker från dessa krav kommer fordonet inte längre anses vara cykel, utan kommer troligen anses vara en moped.

Var får man köra med en elsparkcykel?

Det är tillåtet att köra på cykelbana. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Detta under förutsättning att hastighetsbegränsningen på körbanan inte är högre än 50 km/h.

Hur gammal ska man vara för att få hyra en elsparkcykel?

Företagen som hyr ut elsparkcyklar har regler som säger att man måste vara 18 år eller äldre, inte vara påverkad av sinnesförändrande medel som tex. alkohol eller droger, hjälm är ett krav och körning på trottoarer är förbjudet. Deras regler säger även att det inte är tillåtet att åka mer än en person per cykel.

Källor: Transportstyrelsen och Voi

Med en elsparkcykel skall man helst hålla sig på cykelbanorna. Foto: Casper Sewerin/SVT

SVT rapporterade · Vad tycker du om elsparkcyklarna?

Knasiga parkeringar, en olycksrisk eller ett smidig sätt att ta sig fram på? Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter av elsparkcyklar här!
Vi tackar för era kommentarer här! Nu stänger chatten.
18.51
De susar ljudlöst genom staden. Lämnas vind för våg i princip överallt. I slottsbacken och på gågatorna i Engelska parken hör man de inte komma. Säkrast är man som gångtrafikant om man går ute på kanten. De är nog här för att stanna så det är inte mycket att oja över. Däremot skulle etikettregler för hur man går och trafikerar cykel och gångvägar uppdateras i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer