Vilka regler gäller när man kör el-scooter? Foto: SVT

Så får du köra med elsparkcykel

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Sveriges större städer hittas elsparkcyklar från bland annat Voi, Tier och Lime-S. Vad är det egentligen för regler som gäller när man ska köra dem?

Vad klassas elsparkcyklar som för fordonstyp?

Elsparkcykeln klassas som cykel om den kommer upp i max 20 km/h alternativt max 250 watt. Om en cykel med el-assistans avviker från dessa krav kommer fordonet inte längre anses vara cykel, utan kommer troligen anses vara en moped.

Var får man köra med en elsparkcykel?

Det är tillåtet att köra på cykelbana. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Detta under förutsättning att hastighetsbegränsningen på körbanan inte är högre än 50 km/h.

Hur gammal ska man vara för att få hyra en elsparkcykel?

Företagen som hyr ut elsparkcyklar har regler som säger att man måste vara 18 år eller äldre, inte vara påverkad av sinnesförändrande medel som tex. alkohol eller droger, hjälm är ett krav och körning på trottoarer är förbjudet. Deras regler säger även att det inte är tillåtet att åka mer än en person per cykel.

Källor: Transportstyrelsen och Voi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.