Anna-Karin Weichelt, handläggare på länsstyrelsen. Foto: SVT

Grundvattnet på normal nivå i nästan hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivån i stora- och små vattenmagasin är nu på normala nivåer i nästan hela Jönköpings län.

– I de östra delarna är det fortfarande lite under normal nivå i de stora vattenmagasinen, säger Anna-Karin Weichelt handläggare på länsstyrelsen.

Grundvattennivåerna har de senaste åren varit under- eller mycket under det normala i stora delar av landet. Torra somrar och vintrar med mindre nederbörd har varit ett par orsaker till att nivåerna i grundvattenmagasinen sjunkit. I Jönköpings län har grundvattennivåerna på många håll varit låga, framförallt på Höglandet.

Restriktioner för vattenanvändande

Flera Kommuner har tvingats införa restriktioner för vattenanvändandet under långa perioder de senaste åren. Men nu ser grundvattenläget ljusare ut än på många år visar Sveriges geologiska undersökningars, SGU:s, rapport för februari.

– Det har gått fort. Att vi inte har någon tjäle och att blöt mark fylls på fortare än mark som är torr har gjort att magasinen fyllts på snabbt, säger Anna-Karin Weichelt.

Små grundvattenmagasin, som grävda- och bergsborrade brunnar, har just nu nivåer som är över det normala i hela vårt län. I Gislaved- och Värnamoområdet är nivåerna till och med mycket över det normala.

Även de stora vattenmagasinen, som stora rullstensåsar, har nu fyllts på rejält och även där är nivåerna nu nära det normala i stort sett hela länet. Det är endast i de östra delarna av länet som nivån fortfarande är något under det normala.

– De stora magasinen är viktiga för den kommunala vattenförsörjningen, säger Anna-Karin Weichelt.

Hålla koll på sin brunn

Hur grundvattennivåerna kommer att utvecklas framåt våren och sommaren återstår att se.

– När växtligheten kommer igång tar den ju en del vatten, och med högre temperaturer avdunstar vattnet snabbare, säger Anna-Karin Weichelt.

I de små vattenmagasinen sjunker nivåerna snabbare vid varmt och torrt väder än i de stora.

– Om man har en egen brunn är det viktigt att man lär känna hur den fungerar och kontrollerar vattennivån då och då, säger Anna-Karin Weichelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.