Ove Göting, Asera Mining. Foto: SVT

Gruvbolaget hoppas på markägarnas stöd

Uppdaterad
Publicerad

Asera Mining vill ta reda på om det finns malmfyndigheter bredvid och vid sidan om Tabergstoppen och nu börjar jobbet med att ta fram en arbetsbeskrivning.

– Vi tror att malmen kan sträcka sig djupt under själva berget och det vill vi undersöka nu, säger Ove Göting på Asera Mining.

Det står alltså klart att gruvföretaget får undersökningstillstånd från Bergsstaten för att ta reda på hur stora malmfyndigheterna av järn kan vara vid Taberg. Samtidigt väcks kritiska röster och länsstyrelsen meddelar i dag att någon dispens för borrning eller brytning inte kommer att ges i det känsliga Natura 2000-området, som Taberg är.

– Vi kommer inte heller att gå in i naturreservatet, vi kommer ju att titta vid sidan och och under marken, säger Ove Göting.

Asera Mining ska nu ta fram en arbetsbeskrivning för att kunna göra borrningar och den ska godkännas av markägare och länsstyrelse. Göting menar att det handlar om små gropar i marken och borrar av liten dimension och att det inte blir några stora ingrepp i naturen.

– Vi hoppas på en bra dialog med markägare. Skulle det vara så att vi inte får det så blir det upp till Bergsstaten att avgöra om vi får borra ändå, de kan ge oss tillstånd ändå, säger Göting.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.