Gustav Salminen, världsmästare i konstflyg. Foto: Privat

Gustav Salminen från Kaxholmen är världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

VM i konstflygning med segelflygplan har pågått i Torún i Polen i tio dagar. I helgen blev det klart att Sverige tog hem guldet genom Gustav Salminen.

Sverige blev världsmästare förra året också när Sebastian Jansson från Dala-Järna flög hem guldet i VM i Ungern. I lördags blev återigen en svensk bäst i världen i konstflygning.

— Det är knappt så jag förstår det än, men det börjar väl kännas att det är något speciellt, säger 22-årige Gustav Salminen, som på söndagen var kvar i Polen. 

Tävlingen pågår under tio dagar för att det ska finnas marginal om inte vädret skulle vara med på noterna. Gustav gjorde fyra flygningar i årets världsmästerskap. Under en uppvisning är han i snitt uppe i luften i 3 och en halv minut. Som högst 1200 meter ovanför marken och i en hastighet på uppemot 250 km/h.

Ensam svensk

Det här året var Gustav ensam deltagare från Sverige och hade ett plan för sig själv. Han behövde därför aldrig ändra några inställningar i planet inför en flygning och hade dessutom ett team från Sverige till hjälp.

— Jag har kunnat ligga på hotellrummet och fokuserat på det mentala, planera och tänka igenom. Det är det som varit annorlunda från andra år och det märktes ju att det fungerade bättre. 

Gustav Salminen tog hem fyra medaljer i de olika delmomentet, två guld och två brons.

Tidigare har han vunnit nordiska mästerskapen och SM och 2015 kom han på sjunde plats i VM.

LÄS MER: Gustav siktar högt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.