Åklagare Jessica Andersson åtalade idag den elev som misstänks för att ha våldtagit en lärare på en skola på Höglandet. Foto: TT/SVT

Gymnasieelev åtalas för våldtäkt på skola

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieelev på en skola på Höglandet åtalas nu för våldtäkt på en lärare i skolans lokaler i september i år. Mannen åtalas även för olaga hot och sexuellt ofredande.

Det var den 14 september i år som våldtäkten ska ha skett i ett rum på skolan. Gymnasieeleven, som är över 18 år, ska enligt åtalet ha genomfört sexuella handlingar mot en kvinnlig lärare, som enligt åklagaren kan jämföras med samlag, mot hennes vilja. Eleven ska även ha hållit fast kvinnan och hållt sin hand över hennes mun, så att hon inte kunde ropa på hjälp.

Därför åtalas mannen nu för våldtäkt.

Hotade med kidnappning

Gymnasieeleven åtalas också för olaga hot av sexuell art. Hoten ska ha framförts till den kvinnliga läraren via Snapchat. Han ska innan händelsen på skolan bland annat ha skrivit att han skulle kidnappa en person i lärarens närhet om hon inte hade sex med honom.

– Vi har tolkat det som att han syftar på en nära anhörig till målsägande, säger Jessica Andersson, kammaråklagare.

Eleven åtalas också för sexuellt ofredande mot den kvinnliga läraren. Det ska ha skett på skolan den 31 augusti i år. Han ska då bland annat ha lagt handen på kvinnans lår och tagit henne på rumpan.

”Sett skador”

Enligt Jessica Andersson består bevisningen i målet bland annat av vittnesmål från personer i lärarens närhet som träffat henne i anslutning till händelserna och som berättat hur hon reagerat.

– De har även sett en del skador på målsägande. Sedan består bevisningen också av kommunikation på Snapchat som målsägande har säkrat, säger hon.

Eleven nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.