Bengt Lindman är en av dem över 65 år i Habo som passat på att hämta ut kostnadsfria broddar. Foto: SVT

Habo kommun delar ut gratis broddar

Publicerad

Flera kommuner i Jönköpings län erbjuder personer över 65 år fria broddar som skydd mot halkolyckor. Flera politiker vill att regionen inför gratis broddar i hela länet men förslaget har mött motstånd.

Minusgraderna kommer och går här i södra Sverige men när regn blandas med kyla så kan trottoarerna till och från bli rena halkbanorna.

Därför är Habo kommun en av de kommuner i Jönköpings län där ålderspensionärer över 65 år kan hämta ut gratis broddar. En av dem som tagit tillfället i akt och som nu hoppas slippa halka omkring i vinter är Bengt Lindman som nyss flyttat till Habo.

”Rätt trots kostnaden”

Han tycker att det är rätt att kommunen satsar på denna åtgärd för att minska antalet halkolyckor.

– Det är stora kostnader och mycket personlig tragik med att råka ut för sådana olycksfall. Därför är det rätt trots kostnaden, säger Bengt Lindman till SVT Nyheter Jönköping.

Det är fler kommuner i länet som erbjuder ålderspensionärer broddar gratis eller till subventionerat pris. Vänsterpartiets Mikael Ekvall har i en motion föreslagit att Region Jönköpings län tar ansvar så att samma sak ska gälla alla över 65 år i hela länet.

– Halkan är förknippad med stora sjukvårdskostnader. Någonstans mellan 250 och 500 personer halkar och skadar sig kraftigt i Jönköpings län varje år. De flesta av dem är äldre, säger Mikael Ekvall.

Beslut för länet nästa år

Svårläkta frakturer som kräver höga rehabiliteringskostnader tycker han är ett av argumenten till att göra en satsning mot halkandet.

– Så jag tror det är en samhällsekonomisk vinst och en vinst i och med att det mänskliga lidandet blir mycket mindre, säger han.

Ledande allianspolitiker däremot menar att skaffa sig broddar är ett ansvar som ska ligga på den enskilde invånaren.

Frågan har varit uppe och vänt i regionfullmäktige. Beslut kan tas tidigast i februari eller mars nästa år för nu vill man först utreda hur mycket det skulle kosta regionen att ge bort broddar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.