Mats Tidstrand, vd Hall media. Foto: SVT

Storvarsel på Hall Media

Uppdaterad
Publicerad

Hall Media och Hall Media Logistik varslar totalt 160 personer om uppsägning. Varslet omfattar 65 tjänster i mediebolaget och 95 inom tidningsdistributionen. Samtidigt slås flera av papperstidningarna ihop till en länstidning, medan dagens titlar behålls digitalt.

I ett pressmeddelande skriver koncernen att det bakom besparingen bland annat ligger vikande annonsintäkter på grund av konkurrensen från globala aktörer som Facebook och Google – samt ökande kostnader för tidningsdistributionen. Tappet på annonsmarknaden går snabbare än vad bolaget hade räknat med.

Hall Medias journalister bevakar idag Jönköpings, Kronobergs och Västra Götalands län. Exakt hur varslet kan komma att slå är ännu oklart.

Sammanslagningar av papperstidningar

Alla befintliga tidningar kommer finnas kvar digitalt under sina nuvarande titlar, men sammanslagning planeras när det gäller tryckta papperstidningar. Det innebär att läsarna kommer att erbjudas en tjockare lokaltidning under en gemensam titel.

– Vi tänker utifrån länsindelning, så vi kommer ha en utgåva som täcker hela Jönköpings län med de titlar som finns där, och vi tänker likadant där vi har flera titlar exempelvis Skaraborg, säger vd Mats Tidstrand till SVT Nyheter Jönköping.

– Vi kommer inte av självändamål att lägga ner papperstidningen men ska givetvis lyssna på vår publik och ställa det mot kostnaderna som tidningsutgivningen medför.

– Vi kommer absolut att ge ut papperstidningar ett tag till. Jag kan inte överblicka en exakt tidsangivelse, men min bild är att vi kommer att bli ett renodlat digitalt bolag, säger vd Mats Tidstrand i en intervju med de egna tidningarna.

Lägga ner lokalredaktioner

Enligt Herman Nikolic, redaktionell chef och ansvarig utgivare, kan det bli så att Hall Media kommer att ha färre lokalredaktioner i framtiden, men ha kvar bevakningen i området.

– Vi tar vårt lokala uppdrag på största allvar och kommer fortsatt att ha dedikerade journalister i varje kommun, säger Herman Nikolic.

Om uppsägningarna genomförs enligt de nu lagda varslen kommer mediebolaget Hall Media AB att ha omkring 190 anställda kvar.

Inom Hall media finns följande tidningar

Jönköpings-Posten

Smålands-Tidningen

Vetlanda-Posten

Tranås Tidning

Smålands Dagblad

Värnamo Nyheter

Jönköping Nu

Finnveden Nu

Höglandet Nu

Västboandan

Tranås Aktuellt

Smålänningen

Veckobladet Smålänningen

Falköpings Tidning

Västgöta-Bladet

Skaraborgs Läns Tidning

Skövde Nyheter

Jnytt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.