En av tidningarna som ingår i Hall Media är Skaraborgs läns tidning. Foto: Lars Lanhed, Nodicom/SVT

Medieforskaren: ”Orsakar större klyftor i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Nedskärningar och att lokala medier försvinner på orter skadar demokratin enligt medieforskaren Jonas Ohlsson.
– Journalistiken är viktig för att informera medborgarna och granska makthavarna. Om tidningsföretagen får mindre resurser blir bevakningen lidande, säger han.

Hall Media och Hall Media Logistik meddelade under måndagen att man varslar 160 personer.

Anledningen enligt vd Mats Tidstrand är att man tappar annonsintäkter i en högre takt än vad man förutspått. Något som bekräftas av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs Universitet.

– Vad vi kan se i statistiken för 2019 har nedgången i annonsförsäljningen accelererat. Det har fallit under många år nu men det har tilltagit vilket är oroväckande. Det vi kan se är att man tappar inte bara annonseringen i tryckta tidningar utan även på nätet, säger Jonas Ohlsson.

Global konkurrens

Han förklarar att det inte gäller internetreklamen i stort men de svenska annonsörerna väljer i större utsträckning andra plattformar än tidningar.

– Man väljer de stora globala plattformarna som Google och Facebook istället. Då måste tidningarna kompensera med att fler betalar på nätet. Där har de svenska tidningarna varit ganska framgångrika men inte helt och det blir mindre intäkter och då måste man spara, säger Jonas Ohlsson.

Totalt är det 65 personer som varslas i mediebolaget och 95 personer inom tidningsdistributionen.

– Det är inget som är unikt för Hall Media utan ännu ett i raden av besparingar som vi sett under rätt så många år. Det är främst tidningar som är verksamma på mindre orter som drabbas som inte har en stor stark ägare i ryggen när konkurrensen är hård idag om mediekonsumenterna, säger Jonas Ohlsson.

Ökande samhällsklyftor

Jonas Ohlsson förklarar att demokratin blir lidande av att lokaljournalistiken försvinner på vissa orter.

– Journalistiken är viktigt för att informera medborgarna och granska makthavarna. Om tidningsföretagen får mindre resurser blir bevakningen lidande. Vi får en sämre bevakning än vi haft tidigare. Det är framför allt landsbygden och mindre orter som drabbas, säger han.

Vad kan konsekvenserna av det bli?

– Det är ett ytterligare ett uttryck att vi får ett uppdelat samhälle. Om polis, service, affärer stänger ner på orten, det drabbar orter på samma sätt som när lokala medieföretag försvinner. Det orsakar större klyftor i samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.