Håller dörren öppen för höghastighetsjärnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna är fortsatt positiva till en satsning på en ny höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. – Men det är för tidigt att att slutligt ta ställning i frågan, menar Robert Halef, trafikpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Beskedet från KD är idag att de inte stänger dörren till höghastighetsbanor. Sverigeförhandlingarna pågår med förslag på finansiering och hur genomförandet ska gå till och partiet ser positivt på den nya järnvägen.

Samtidigt menar de att det är ett dyrt projekt och att finansieringen måste vara hållbar. Därför vill kristdemokraterna inte ta ställning förrän man vet mer om kostnaderna så att man också kan ställa höghastighetsbanor mot andra infrastrukturinvesteringar och andra utgifter, enligt Robert Halef, trafikpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

– När både moderaterna och liberalerna har stängt dörren för höghastighetståg är det extra viktigt att kristdemokraterna fortsätter att hålla dörren öppen, säger Andreas Sturesson, kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Han menar att det här är ett viktigt besked för Jönköping eftersom det planeras för en station i kommunen.

– Samtidigt är det ju fortfarande oklart hur kristdemokraterna kommer ställa sig i slutändan, hade du velat ha ett tydligare besked av ditt parti ?

– Det här är det besked jag kunde hoppas på idag och det bästa man kan få i det här läget, eftersom det saknas underlag i propositionen, menar Andreas Sturesson, KD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer