Christian Berglund återvände till polisyrket och jobbar nu som stationsbefäl i Jönköping. Foto: Jonas Tubbin

Han återvände till polisyrket efter avhoppet

Publicerad

Efter polisens omorganisation 2015 var det många poliser som lämnade yrket. En av dem var Christian Berglund, men han ångrade sig.

– Jag utbildade mig till polis för att jag ville vara polis. När det kom en öppning valde jag att komma tillbaka.

Polisens stora omorganisation ledde till att en hel del poliser valde att lämna yrket. Polisområdeschefen i Jönköping, Lennart Leijon, vill dock inte kalla det för en massflykt, vilket han tycker att det framstod som i många medier.

– Men vi var ju inte vana vid att poliser lämnade yrket. Tidigare har det ju varit mer; en gång polis alltid polis.

Återanställt sju poliser

Polisen i länet har dock försökt agera för att locka tillbaka tidigare medarbetare. En enkät skickades ut till 25 före detta poliser i länet med frågor om varför de lämnade yrket och vad som skulle kunna få dem att komma tillbaka. Av dem som fick enkäten har sju återanställts.

– Några fortsätter nog på sin bana utanför polisen, men vi vet också att det finns ett antal som är intresserade att komma tillbaka som har hört av sig till oss, säger Lennart Leijon.

Saknade polisyrket

Christian Berglund valde att lämna yrket endast något år efter att han hade utbildat sig till polis. I stället började han arbeta som gruppchef på ett lager söder om Jönköping. Men efter ett halvår där valde han att komma tillbaka till polisyrket och sedan ett år tillbaka jobbar han som stationsbefäl vid polisen i Jönköping.

Det som fick honom att komma tillbaka var en bra tjänst och att lönen blivit något bättre.

– Den utvecklingen hoppas jag fortsätter, säger han.

Fler poliser i länet

Polismyndigheten ska anställa 10 000 poliser och civilanställda fram till 2024. För länets del innebär det 150-200 fler poliser jämfört med dagens 600 anställda.

Lyckas ni rekrytera de poliser ni vill ha?

– Det går lite trögt med rekryteringen till polisutbildningarna, så det jobbar man på nationellt. Vi får ett tillskott varje år på i runda slängar 40 poliser och det är ju betydligt fler än det har varit tidigare, säger Lennart Leijon.

Vilka kompetenser är det ni kommer att behöva de kommande åren?

– Förutom poliser i yttre tjänst så behöver vi också utredare. Vi behöver vissa kompetenser inom utredningsverksamheten som analytiker exempelvis. Vi behöver också en hel del administratörer som ska bereda ärenden i utredningsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.