Foto: SVT

Han hoppas på större öppenhet i Gica-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem vill att en del av hovrättsförhandlingarna mot de två unga pojkar som står inför rätta för att ha misshandlat den rumänske tiggaren Gica till döds, ska genomföras med insyn från media.
– Det är viktigt ur bedömningssynpunkt, säger han.

Imorgon startar rättegången i hovrätten mot en 17-åring och en 14-åring, som står åtalade för att ha misshandlat en hemlös tiggare till döds i augusti förra året.

Tingsrättsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar, med hänsyn till de båda förövarnas låga ålder och allvarligheten i brottet.

– Det är förståeligt. Man ska inte utsätta unga för onödig uppmärksamhet, men ur bedömningssynpunkt är det inte bra, säger han.

Han hoppas nu att vissa delar av hovrättsförhandlingen ska bli offentlig och menar att de brottsmisstänkta barnen skulle kunna sitta i ett angränsande rum, tillsammans med vuxna.

Öppna förhandlingar

– Det är viktigt ur förtroendesynpunkt: vad händer nu, hur bedöms det, hurdant är minspelet hos de inblandade? Det blir spekulationer annars. Därför är det viktigt med öppna förhandlingar.

Fallet har fått kritik gällande både polisutredning och tingsrättsdom och Sven-Erik Alhem säger att öppna förhandlingar kan bidra till att förtroendet för rättsskipningen ökar.

– Det är viktigt att det upplevs som ett väl handlagt mål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet