Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Damlaget i Tenhults IF bygger på väldigt unga tjejer – hör spelarna berätta hur det påverkar dem i klippet ovan. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Här är damlaget där tonåringarna är dominerande: ”Vi är duktiga på andra saker”

Uppdaterad
Publicerad

Underlaget av fotbollsspelare är större på pojksidan än på flicksidan, därför får unga tjejer börja spela på damnivå i en väldigt tidig ålder. En utmaning som man tampas med i Tenhults IF – där damlaget till stor del består av 15-16-åriga tjejer.

Tenhults IF bestämde förra året att starta ett eget damlag från grunden. Nu har man ett lag i division 4, ett lag som idag bygger på tjejer som är födda 2006.

– De tjejerna hade ingenstans att ta vägen så då sa vi att vi börjar starta ett damlag. Vi fick tillbaka några spelare som hade slutat spela fotboll och sen så har vi några egna yngre spelare också, berättar lagledaren Mattias Fejes.

De yngre spelarna som är med i damlaget är födda 2008, alltså 15 år.

– Tanken är att bygga på underifrån så om ett par år så har vi en självförsörjning i att kunna spela fotboll i Tenhult även för tjejer ända upp till vuxen ålder.

”Självklart inte optimalt”

Han är inte helt angelägen om att tjejer får kliva upp till damlaget såhär tidigt.

– Vi som är här ute i Tenhult har inte samma stora upptagningsområde som man har inne i stan. Det är självklart inte optimalt att man är så ung, men vi har märkt efter ett år att tjejerna har vant sig med spelet och det lite tuffare och de har klarat sig väldigt bra, säger Mattias.

”Vi lär oss av dem”

Damernas lagkapten, Jonna Andersson, säger att hon tycker det är positivt att de är ett ungt damlag vad gäller utvecklingspotentialen, men att hon ibland kan sakna äldre spelare i laget.

– Det är väl när vi behöver lugna ner spelet så kanske man behöver någon mer rutinerad som kan styra och lugna ner laget.

Hör spelarna och lagledaren Mattias Fejes berätta om föreningens framtidsplaner för damlaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.