Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver jobba så jäkla mycket hårdare” – hör spelarna berätta i klippet ovan. Foto: Johannes Tolf/SVT, Jasmin Akbarzadeh/SVT

Husqvarna FF satsar helhjärtat på damlaget – gör elitsatsning

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt sett har damsidan på Husqvarna FF fokuserat mer på kompiskulturen än en elitsatsning. Men för några år sedan tog styrelsen beslutet att satsa på damerna – och nu är division 1 lagets målsättning att ta klivet upp till elitettan.
– Man ska inte behöva flytta härifrån utan man ska kunna satsa på egen lokal ort, säger tränaren Tommy Hermansson.

För fyra år sedan gick Tommy Hermanssons tränarkollega Olle Härdne till Husqvarna FF:s styrelse och sa att han ville göra en satsning på damerna för att ge dem en bra miljö att kunna utvecklas i och en möjlighet att drömma om en fotbollskarriär.

Han lade fram en lista på ett antal punkter som han hoppades få igenom. Punkterna byggde på att ge damerna en bra miljö.

– Hade han fått igenom hälften av punkterna så hade det varit fantastiskt. Men styrelsen gick med på allting rakt av, berättar Tommy Hermansson.

Och det blev startskottet för satsningen på damlaget.

Samarbete med grannförening

Husqvarna FF har tidigare saknat ett äldre flicklag och för att klivet från flicknivån till damlaget inte ska bli för stort inledde föreningen för två år sedan ett samarbete med grannföreningen Egnahems BK:s äldre flicklag – för att hålla kvar sina yngre spelare.

– Vi hade yngre flicklag hela vägen upp till 14-15 år men sen från 16-17 slutade en del spela och trupperna tunnades ur. Då ville vi skapa ett mellanår där spelare runt 17 år ska ha en bra träningsmiljö innan man tar steget och blir senior.

Föreningen skapade tillsammans med Egnahem ett F17-lag som de drev tillsammans första året och i år har Husqvarna drivit det själva.

– Det handlar mycket om att ge damerna lika förutsättningar som herrarna att kunna drömma och nå sina mål med fotbollen, säger Tommy.

Hör spelarna berätta hur de upplever att föreningen har utvecklat damverksamheten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.