Barnen på förskolan Växthuset i Vaggeryd leker inte med traditionella leksaker. Här används mest naturmaterial när temat är hållbar framtid Foto: Linda Mathillas/SVT

Här är förskolan som inte använder traditionella leksaker

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Vaggeryds kommun blev ReMida-certifierade för några år sedan har de kommunala förskolorna minskat på leksakerna och kompletterat med mer ofärdigt material både från naturen och rest- och spillmaterial.

– Vi jobbar för en giftfri förskola, berättar Viveca Åberg, förskollärare i Vaggeryd.

På småbarnsavdelningen på förskolan Växthuset i Vaggeryd leker barnen mest med saker från naturen eller spillmaterial från återanvändningscentret ReMida. Som SVT berättat tidigare skänker ett 80-tal företag i kommunen saker som används i lär- och pedagogiskt syfte.

– Jag saknar inte leksaker och jag har aldrig upplevt att barnen gör det heller, säger Viveca Åberg.

Är det inte svårare för er pedagoger när det inte finns leksaker till barnen?

– Nej tvärtom faktiskt. När man jobbar med ofärdigt material så kan man ha en mängd av materialet och det finns inga rätt eller fel, säger hon. 

– Det är fantastiskt att arbeta såhär. Dessutom är det ett könsneutralt material. Vi tycker att kreativiteten ökar hos barnen, säger förskolläraren Karin Wilhelmsson.

Flera studiebesök varje termin

Förskolepersonalen i Vaggeryds kommun får stor hjälp av återanvändningscentret ReMida i Skillingaryd. Ett par gånger varje termin träffas de och utbyter erfaren och kunskaper om vilka material och saker som ska användas i verksamheten.

Ett liknande arbetssätt med rest- och spillmaterial inom förskolan och skolan finns också i bland annat Göteborg, Töreboda, Södertälje,Oskarshamn och Västervik. Enligt, Kerstin Nordenstam, pedagogista på ReMida i Skillingaryd, sneglar flera andra kommuner på hur Vaggeryd arbetar. 

-  Vi har flera studiebesök varje termin så det är ett jättestort intresse.

Kan alla arbeta såhär?

– Här har vi ju tur som har så många tillverkningsföretag och att de är hjälpsamma. Mitt råd är arbeta med det som finns nära och det som är lokalt, säger Kerstin Nordenstam.

Fakta om ReMida

  • Återanvändningscentret ReMida i Skillingaryd i Vaggeryds kommun startade som ett EU-projekt för åtta år sedan.
  • Sedan 2014 drivs det av barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen.
  • Uppdraget är att ta tillvara på rest- och spillmaterial från ett 80-tal företag i kommunen. Här finns också saker som privatpersoner skänkt till återvinningscentralen i Vaggeryd.
  • ReMida startade i Reggio Emilia i norra Italien 1996. Namnet ReMida kommer bland annat av MIDA, som var en Gud i den grekiska mytologin. Allt han rörde till blev till guld.
  • ReMida finns på flera platser i Italien, men också i Tyskland, Australien, Norge och Sverige ( Södertälje och Vaggeryds kommun)
  • För att få kunna bli en ReMida krävs en utbildning på ReMida i Reggio Emilia. Det var 13 personer från Vaggeryds kommun som deltog i utbildningen våren 2013. Både förskollärare, förskolechefer och personal från barn- och utbildningsförvaltningen.

Källa: Vaggeryds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.