Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Österstad firar resultaten efter pilotprojektet för ny astmateknik – hör honom berätta om resultaten i videoklippet. Foto: Emma Johansson/SVT

Här är mätaren som får astmatiker att andas bättre: ”Är helt lyriska”

Uppdaterad
Publicerad

Förbättrad lungkapacitet och färre läkarbesök – det är vinsterna av en ny teknik som testats i regionen.

– Patienter blir helt lyriska och säger att de har fått ett helt nytt liv, säger Ulf Österstad, verksamhetschef för Bra liv nära i regionen.

Under 1,5 års tid har 1 700 astmatiker i regionen varit med i ett pilotprojekt där de testat en ny teknik. De blåser regelbundet i en mätare som larmar om medicineringen behöver justeras.

Nu är utvärderingen av projektet klar och Ulf Österstad är väldigt nöjd med utfallet.

Hör Ulf Österstad berätta om hälsovinsterna för astmatiker som testat den nya tekniken

Fler ska få tillgång

Han säger att regionens resultat är bäst i landet och att det troligtvis beror på att de använder den nya tekniken via sin vårdapp Bra liv nära och då gör det smidigt för patienterna.

Under nästa år förväntas en upphandling där målet är att alla vårdcentraler i regionen ska kunna erbjuda tekniken, något som i dag är upp till varje vårdcentral. Runt hälften av Bra livs vårdcentraler erbjuder det idag.

Den kan också komma att bli gratis, i dag får patienten betala 700 kronor för tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.