Foto: SVT

Här är Rutan som vann Guldpalmen

Uppdaterad
Publicerad

”The Square” vann Guldpalmen i Cannes och filmen är inspirerad av den 9 kvadratmeter stora rutan i Värnamo.

Den ser oansenlig ut, rutan på torget Flanaden i Värnamo. Måtten är 3,14 gånger 3,14 meter och det var skaparna producenten Kalle Boman och regissören Ruben Östlund som ville ha just den storleken. Rutan ska vara en frizon och inuti råder det frid och fred. Här ska den som vill ha hjälp eller vill få kontakt kunna ställa sig och vänta på att en förbipasserande ska komma till undsättning. 

— Här inne råder det tillit och jämlikhet, här inne är alla lika. Man kan säga att det är FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna koncentrerade på nio kvadratmeter, säger Lars Alkner, som är kulturchef i Värnamo kommun.

The square

Förstudie till filmen

Rutan kom till när Ruben Östlund ville göra en förstudie till filmen ”The Square”. Det blev en utställning på Vandalorum i Värnamo där man

Lars Alkner och Elna Svenle. Foto: SVT

undersökte vilken tillit vi känner till varandra, var statens ansvar tar slut och var individens börjar.

— Utställningen ägde rum våren 2015. Det var här idéarbetet till filmen började och man utforskade och testade idéer inför manusskrivningen. För oss på Vandalorum har det varit otroligt intressant att få följa med på den här resan, säger Elna Svenle, museichef på Vandalorum i Värnamo.

Första i världen

Rutan i Värnamo är den första i sitt slag i världen. Men för ett år sedan byggdes även en i Grimstad i Norge, efter förebild från rutan i Värnamo. Det finns också långt framskridna planer på ännu en i Norge och dessutom vill Kalle Boman skänka en ruta till Sydafrika, nämligen den som används i filmen.

Men hur mycket används egentligen rutan i Värnamo?

— Det har blivit mycket av en mötesplats. Och det har också varit en del manifestationer här och man tände ljus efter skolmassakern i Trollhättan och efter terrordådet i Stockholm. Det har blivit den naturliga platsen att gå till, när det händer någonting, säger Lars Alkner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

The square

Mer i ämnet