Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar gymnasiechef Martin Alkemark hur det kommer sig att skolan tillåter att fler anhöriga är med på studentfirandet än på de flesta andra kommunala skolor i länet nu under coronapandemin. Foto: SVT/TT

Här är skolan där fler anhöriga får vara med under studenten trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad
De flesta kommunala gymnasieskolor tillåter att max två anhöriga är med under det traditionsenliga studentutspringet. Men det finns en skola som sticker ut visar en enkätundersökning som SVT Nyheter Jönköping gjort.

I klippet får du se gymnasieskolan i länet som tillåter att fler än två anhöriga kommer på studentfirandet, och där gymnasiechefen förklarar varför de kan göra så trots coronarestriktionerna.

I den enkät som SVT skickat ut till kommunerna i Jönköpings län svarar de allra flesta att endast två anhöriga får komma på utspringet för att det inte ska bli folksamlingar som är större än 50 personer.

Digitalt firande

En del skolor sänder firandet digitalt för att familj, släkt och vänner som inte får delta ändå ska kunna se studenten.

– Man får dra ihop något senare med dem, när det har lugnat ner sig med smittspridningen, säger Melker Elofsson som senare i veckan tar studenten i Gnosjö.

Coronapandemin gör att många av de traditioner som normalt hör studenten till får stryka på foten. Allt ifrån studentbalerna, firandet i parkerna till själva utspringet. Därtill har ett tillfälligt stopp för att åka studentflak införts i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet