Lina Johannesson är barnmorska och enhetschef på kvinnohälsovården på Rosenlund i Jönköping. Foto: TT/Johan Nilsson/SVT Johannes Tolf

Här är symtomen för förlossningsdepression

Uppdaterad
Publicerad

Nedstämdhet, att inte känna glädje och problem med sömnen är några tecken på förlossningsdepression. I klippet berättar barnmorskan Lina Johannesson på Rosenlunds vårdcentrum i Jönköping vad en förlossningsdepression är och hur du vet om du ligger i riskzonen.

Professor Alkistis Skalkidou vid Uppsala universitet, som är aktuell med en ny forskningsstudie om förlossningsdepression, säger att man räknar med att var sjunde eller åttonde kvinna drabbas någon gång under graviditeten eller efter förlossningen.

”Pratas för lite om förlossningsdepressioner”

En som drabbats är Mikaela Törnvall från Gislaved som blev mamma i september förra året.

– Det pratas för lite om förlossningsdepressioner. Det borde vara lika naturligt som när man drabbas av andra vanliga sjukdomar, säger hon.

Forskning har visat att relationen med partnern och även barnens psykoemotionella utveckling påverkas om mamman har en förlossningsdepression.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.