Fredrik Nyström menar att den milda vintern har gjort att vi ligger ungefär en månad före när det gäller plantering. Foto: Ellinor Eke-Göransson SVT

Här är trädgårdmästarens bästa vårtips

Uppdaterad
Publicerad

Våren närmar sig och med det kommer plantering och trädgårdsarbete. Trädgårdsmästaren Fredrik Nyström från Jönköping berättar vad man ska tänka på men även vad man kanske redan borde gjort med sina växter inför våren.

Det är inte riktigt dags att börja plantera än men det finns vissa saker man borde tänka på redan nu.

– Man kan börja förbereda sina rabatter och titta över alla verktyg och maskiner. Tvätta och olja in är en bra start, säger Fredrik Nyström.

Han menar att vårprimörer kan man skaffa sig redan nu och det är hög tid att köpa fröer om man vill odla exempelvis chilli.

Brist på pollinerare

Den milda vintern kan medföra svårigheter med det växtligheten framöver.

– En svårighet med att det börjar blomma tidigare än vad det brukar är att det framåt våren kanske kan bli brist på pollinerare. Då kanske man får göra det själv, säger Fredrik Nyström.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.